aspectele umbrei feminine

Una dintre marile provocări ale descoperirii adevăratei noastre naturi feminine, a Femeii Autentice, este întâlnirea cu propria noastră Umbră. Mai mult sau mai puțin conștient, știm că există în noi multe aspecte care nu ne plac și pe care încercăm din greu să le ascundem de ceilalți și chiar de noi însene. Și fugim de ele, de Umbra noastră, tocmai pentru a nu ne știrbi imaginea de sine și a nu ne produce suferințe inutile. Tot ceea ce nu corespunde tiparelor personale și sociale este alungat cât colo, în abisul ființei noastre, pentru a fi ascunse. Avem credința că partea noastră întunecată trebuie să rămână acolo unde îi este locul, în întuneric. Ne dezicem astfel de ceea ce nu ne place și le oferim uitării, uitând că ceea ce suntem nu poate fi nici distrus, nici ascuns.

Umbra ne aparține și îi aparținem

Vrem nu vrem Umbra face parte din noi. Indiferent dacă alegem să o privim sau nu, ea este acolo și se folosește de toate darurile și abilitățile noastre pentru a supraviețui. Ea respiră odată cu noi, se manifestă prin noi, simte odată cu noi, căci lumea ei este o lume care scapă controlului nostru egotic. Oricât am vrea să o reprimăm ea nu va dispare ci va deveni mai puternică, mai dominatoare, mai stăpână peste viața noastră. Creatoare în universul ei, Umbra crează realități și experiențe ale vieții care să ne determine să o privim. Și da, aceste experiențe nu ne convin deloc, căci oare cine ar ,vrea să fie victimă, sacrificată, falsă, slabă, limitată, epuizată, ect. ? 

Atunci când ne-a ajuns, când vrem să trăim altceva, să fim altceva  va trebui să privim în ochii propriei noastre Umbre. În acel moment suntem silite să ne vedem pe noi așa cum suntem, să vedem că dincolo de imaginea femeii drăguțe, înțelegătoare, drăgăstoase se află imaginea femeii furibunde, nemiloase, lipsită de iubire, răzbunătoare. Opresiunea a făcut-o să ajungă la limita ei de suportabilitate și atunci când prinde momentul ne va arunca în față, țipând și gesticulând, toate durerile, slăbiciunile, neputințele, lipsa de iubire de sine care zac în noi. Umbra știe că face parte din întregul nostru așa că își va cere dreptul la existență, la iertare, înțelegere și iubire. Și mai știe că în esența ei poartă daruri ce ni se cuvin și doar accesându-le putem să trăim, să fim ce ne dorim.

Cum spunea Andra în articolul Cu iubire despre umbră

“în Umbră se află un mare potențial de transformare și manifestare a unor aspecte încă neexplorate”.

Acest potențial conține adevărata noastră natură, adevărata femeie care am fost menite a fi, Femeia care Știe să fie Femeie. Nevoia de manifestare a acestui potențial interior este cea care naște în noi insatisfacția și lipsa de împlinire de sine. Ea este cea care ne face să ni se umezească ochii atunci când suntem întrebate dacă suntem fericite. Ea este cea care ne dă puterea și curajul ca într-o zi să ne așezăm în sufletul nostru și să ne privim Umbra în ochi și să-i spunem “Eu și cu tine suntem Una.”

Aspectele Umbrei și darurile ascunse

Fiecare dintre noi are propriile ei Umbre și tocmai din acest motiv întâlnirea, vindecarea, călătoria alături de Umbră este unică pentru fiecare dintre noi. Fiecare aspect ni se relevă atunci când este cel mai oportun pentru noi, atunci când suntem pregătite să îi permitem să fie, să îl acceptăm și să-l îmbrățișăm. Înțelegem astfel că vindecarea nu înseamnă distrugere ci conștientizare, înțelegere și transcedere. 

La nivel de conștiință colectivă, Umbra poartă cu sine aspectele care au marcat viața femeilor care au trăit generație după generație înaintea noastră. Suntem, fiecare dintre noi, tributare acestor aspecte, le purtăm în structurile noastre și le personalizăm funcție de ceea ce am ales să fim astăzi.

Iată mai jos o scurtă listă a aspectelor Umbrei și a darurilor pe care acestea ni le relevă:

        Aspecte ale Umbrei Feminine                               Daruri 
Victimizare Libertate
Co-dependențaSensibilitate
DezonoareBunăvoința
InerțieHotărâre
Sacrificiu/ EpuizareTărie de caracter
SlăbiciuneEgalitate
LimitareRealism
Obsesia de sineNaturalețe
ManipulareDăruire
FalsitateAutenticitate
NelinișteIntuiție/Creativitate
FrigiditateSenzualitate
MilăCompasiune
SupunerePerseverență
Pasivitate (acceptare stării de fapt)Transformare
CompromisCompetență
EgoismAltruism

Este important să înțelegem că aceste aspecte fac parte din viața fiecăreia dintre noi și funcție de experiențele și credințele noastre, bagajul mental și emoțional, modul în care alegem să ne comportăm putem să le accesăm sau nu. Știu că la prima citire avem tendința de a refuza aspectele noastre “Umbrite” spunând că noi nu suntem așa. Însă, dacă suntem obiective și sincere cu noi însene, putem să observăm cum devenim victime atunci când lucrurile nu se întâmplă cum ne-am fi dorit, cum preferăm să rămânem în starea de confort, cum acceptăm compromisul ca pe un dat al vieții, cum alegem să purtăm măștile falsității, cum îi manipulăm pe ceilalți, cum ne sacrificăm pe noi pentru binele celor din jur, etc.

Contemplând aceste aspecte ale Umbrei observăm că toate sunt generate de frică. Frica de a nu fi iubite, acceptate, respectate, onorate, frica de abandon, siluire, dezonorare, eșec, neconformitate, etc. Umbra și frica noastră merg mână în mână, se susțin și se alimentează reciproc. Atunci când ne este frică, alegem să ne dezicem de adevărul nostru interior, de sufletul nostru, de esența noastră și pășim în lumea himerelor plină de suferință și luptă. 

Darurile sunt comorile noastre ascunse

Învăluite în straturile fricii, darurile așteaptă să fie scoase la lumină, să fie înțelese, integrate și manifestate. Darurile sunt cadourile pe care le primim atunci când alegem să avem curajul de a ne descoperi pe noi însene, pe cea care este dincolo de umbre și frici, cea care se iubește și se onorează pentru că este Femeie.    

Femeia care alegeUitându-ne la feluritele fațete ale Umbrei și darurile sale, putem să înțelegem că A Fi Femeie, nu înseamnă să fim slabe, neputincioase, acceptabile și acceptate ca un rău necesar, bune ca fete în casă, soții supuse și mame productive. Totodată, putem să înțelegem că, atât timp cât Umbra ne este dușman vom continua să fim doar o palidă imagine a femeii care putem fi. Să ne imaginăm pentru o clipă, cum ar fi femeia care manifestă plenar măcar aceste câteva dintre darurile enunțate mai sus? Cum s-ar comporta, cum ar rezolva problemele vieții, cum s-ar percepe pe sine și pe ceilalți? Și după ce ne-o imaginăm, să ne privim pe noi însene și să ne întrebăm cât de departe suntem de imaginea anterioară? Și… poate că a venit vremea să ne mai întrebăm ceva: Dacă putem să atingem măreția, de ce preferăm să rămânem la poalele ei ?

A Fi Femeie înseamnă să-ți permiți să te ridici peste conceptele și rigorile sociale, să dai la o partea tot ceea ce ai fost învățată că trebuie să fii, să te eliberezi de constrângerile auto-impuse și să fii tu. Tu cea adevărată, manifestare plenară a esenței feminine, tu cea care ești deplin conștientă de darurile tale, de puterea ta de a crea și da naștere, de înțelepciunea blândeții, compasiunii și iubirii. Stăpână peste viața ta TU ești cea care transformă Umbra în Lumină!

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este calea Oanei. Așa că, fie că o întâlnești ca trainer, consilier de dezvoltare personală sau terapeut, Oana îți va vorbi despre schimbare și nevoia de manifestare a propriei tale Ființe. Combinând cunoștințe și practici diverse precum reiki, cristaloterapie, transformare și vindecare multidimensională, Oana te va provoca și îndruma să descoperi realitatea în care meriți mai mult, poți mai mult, EȘTI cu mult mai mult decât credeai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *