Paștele

Anul acesta am întâmpinat Paștele pe îndelete. Nu l-am mai îngrămădit printre ședințe, cursuri și cumpărături. Primenirea casei a fost temeinică, pregătirea bucatelor a fost migăloasă, dar cu rost!

Sunt binecuvântată să o am încă pe mama lângă mine. Nu este un obicei modern al unei zi simbolice mamă-fiică, ci eu o am pe mama lângă mine, zi de zi. De aceea, cu atât mai mult, ajunul Sărbătorilor are o încărcătură specială și o listă generoasă de sarcini pentru amândouă. Este un amalgam de tradițional și modern, de domol și iute, din care se nasc amintiri speciale.

În Joia Mare am înroșit ouăle, pentru că „așa se face”. De unde știu? De la mama mea, care știe de la mama ei. Ouăle le-am colorat simplu, în patru culori: roșii, albastre, verzi și galbene. Înainte de a ne apuca de treabă, gândul mi-a zburat la bunica paternă, o maestră a încondeierii ouălelor. An de ea, ea ne bucura cu ouă frumoase, împestrițate cu roșu și alb, în diverse modele ancestrale, învățate de la mama, de la bunica și de la străbunica ei.

În Vinerea Mare a fost rândul cozonacilor. La amintirea cozonacilor din copilărie, aburinzi și mirosind dumnezeiește a nucă, a rom și a bun de tot, am rugat-o în minte pe bunica maternă, să ne ajute pe  noi: fiica și nepoata, cu dospitul, crescutul și coptul delicioșilor! Și când i-am scot din cuptor, aceștia zâmbeau pufoși și îmbietori…

Gândurile acesta mi le-au adus în minte pe mama mamei mele și pe mama tatălui meu și am simțit o legătură cu șirul de femei din care și ele, apoi și eu, am izvorât. În tot acest timpul, și eu și mama, ne-am adus aminte de toate femeile dragi care ne-au marcat viața și pe care încă le simțim alături, chiar dacă nu mai sunt printre noi: mame și bunici, surori și verișoare, prietene, nașe și fine, nepoate, colege de școală, profesoare. Le-am invitat pe toate în bucătăria noastră…

Câteodată trăiesc aceste crâmpeie de stare de bine, de conectare cu un timp mai generos, în care lucrurile au sens și se derulează altfel, se fac cu grijă, cu atenție neabătută, cu o rugă la Domnul și cu dorința de desăvârșit. Pare în același timp o nostalgie și o premoniție și nu realizez dacă este o amintire sau o străfulgerare din viitor.  Trăiesc această convingere că în egală măsură tradițiile și viitorul coexistă în femei. Că avem priceperea de a face și misiunea de a duce mai departe lumea prin priceperea noastră de a înfrumuseța, de a însenina și de a înveseli.

Avem în noi o conexiune puternică cu toate femeile din istorie, dar am senzația că o desconsiderăm, o  ignorăm sau o evităm. Avem o forță care este încă neîmpărtășită și care, focalizată, poate vindeca lumea! Ce-am simți dacă le-am arăta recunoștință femeilor din viața noastră: pentru că sunt curajoase, pentru că își fac griji, pentru că ne ascultă și pentru că ne cicălesc, pentru că sunt nonșalante, pentru că sunt perfecționiste, pentru că sunt maestre și ucenice, pentru că ne iubesc și pentru că ne provoacă? Iar pe cele pe care nu le mai avem printre noi, dacă le-am onora  prin a le mulțumi că ne-au însoțit până aici?

Aceeași duioșie și iubire am resimțit eu astăzi către și de la prietenele mele. Ce dacă nu ne putem întâlni? Ne-am trimis gânduri și poze cu reușitele zilei: ouă pictate în fel și chip, pâine făcută în casă, cozonaci, pisici, flori, stări … Când suntem noi însene, avem resurse nebănuite de a crea și rezerve nesfârșite de arome, culori și gesturi pentru a țese poveștile unor zile frumoase pe care, peste ani, fetele, nepoate, prietenele noastre le vor rememora în bucătărie …

Georgiana este o călăuză către adevăratul potențial uman. De 24 de ani lucrează cu, printre și pentru oameni, oferind suport pentru descoperirea și potențarea talentului individual prin auto-cunoaștere. Alegerea ei este să îi ajute pe oameni să-și definească echilibrul și să se armonizeze cu mediul în care trăiesc. Combinând 12 ani de experiență în companii multinaționale, cu 12 ani de antreprenoriat internațional (oferind servicii de consultanță, recrutare, training, coaching în 13 țări) și numeroase certificări și calificări, Georgiana și-a creat metodele proprii prin care te ajută să te cunoști profund, să îți clarifici ce dorești și să îți materializezi deplin și durabil această transformare.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *